Rengaspaineet suositellaan tarkistamaan vähintään kerran kuukaudessa kesäkuukausien aikana. Helleaaltojen aikana tai pitkille matkoille lähdettäessä tarkistus olisi hyvä tehdä useammin, jopa viikoittain. Oikeat rengaspaineet ovat kesäisin erityisen tärkeitä, sillä kuuma asfaltti ja korkeat lämpötilat voivat nostaa rengaspaineita ja lisätä rengasvaurioiden riskiä. Säännöllinen tarkistus parantaa turvallisuutta, pidentää renkaiden käyttöikää ja vähentää polttoaineenkulutusta.
Hinaus Sjöbergillä olemme nähneet lukemattomia kertoja, kuinka kesähelteillä laiminlyödyt rengaspaineet johtavat tien päälle jäämisiin ja kalliisiin rengasvaurioihin. Pitkän kokemuksemme perusteella tiedämme, että muutaman minuutin ennaltaehkäisevä huolto voi säästää autoilijan monelta harmilta ja vaaratilanteelta.
Miksi rengaspaineiden säännöllinen tarkistus on erityisen tärkeää kesällä?
Kesäkausi asettaa erityisiä haasteita auton renkaille. Kuuma asfaltti ja korkeat ulkolämpötilat nostavat rengaspaineita luonnollisesti, sillä lämpö saa ilman laajenemaan renkaiden sisällä. Yhden renkaan paine voi nousta jopa 0,3-0,5 bar ajettaessa pitkään kuumalla kelillä. Tämä ilmiö voi johtaa ylitäyttymiseen, mikä altistaa renkaat vaurioille ja lisää rengasrikon riskiä.
Kesähelteillä alitäytetty rengas kuumenee nopeammin, mikä voi johtaa renkaan rakenteen pettämiseen. Olemme nähneet lukuisia tapauksia, joissa rengasrikko johtaa tien päälle jäämisiin juuri kesän kuumimpina päivinä. Lisäksi väärät rengaspaineet vaikuttavat merkittävästi polttoainetalouteen – jopa 0,5 barin poikkeama optimaalisesta paineesta voi lisätä polttoaineenkulutusta 2-3 prosentilla.
Kesällä teillä liikkuu myös enemmän ajoneuvoja ja ajonopeudet ovat usein korkeampia. Tällöin oikeat rengaspaineet ovat erityisen tärkeitä auton hallittavuuden ja jarrutusmatkojen kannalta. Liian alhaiset paineet heikentävät renkaan sivuttaispitoa ja pidon menetys voi tapahtua yllättäen, erityisesti sadekelillä.
Kuinka usein rengaspaineet tulisi tarkistaa kesäkuukausina?
Vähintään kerran kuukaudessa on perussuositus rengaspaineiden tarkistukselle kesäaikana. Tämä on monien autonvalmistajien virallinen suositus ja perustuu normaaliin käyttöön. Mutta kesäkausi tuo mukanaan erityistilanteita, jolloin tarkistusväliä on syytä tihentää.
Pitkille ajomatkoille lähdettäessä paineet tulisi aina tarkistaa ennen matkaa. Tämä on erityisen tärkeää, kun autoon lastataan tavallista enemmän kuormaa kuten lomamatkoilla. Kuorma vaikuttaa merkittävästi tarvittaviin rengaspaineisiin, ja monissa autoissa on erikseen suositukset täydelle kuormalle.
Helleaaltojen aikana, kun lämpötila nousee yli 25 asteen, suosittelemme tarkistamaan paineet jopa viikoittain. Eri automalleilla on omat vaatimuksensa:
- Perheautoissa tavalliset paineet ovat yleensä 2,2-2,5 bar
- SUV-autoissa ja isommissa farmariautoissa tarvitaan usein korkeammat paineet: 2,4-2,7 bar
- Urheilullisissa autoissa voidaan tarvita jopa 2,6-2,9 bar
Varmista aina oikeat paineet autosi omistajan käsikirjasta tai kuljettajan oven karmissa/polttoaineluukussa olevasta tarrasta. Muista että nämä arvot ovat ”kylmille” renkaille, eli ennen ajoa mitattuna.
Miten tarkistat rengaspaineet oikein helteellä?
Oikeaoppinen rengaspaineiden tarkistus kesähelteellä alkaa ajoituksesta. Paras aika tarkistukselle on aamulla, kun renkaat ovat vielä kylmät eivätkä ole lämmenneet ajosta tai auringonpaisteesta. Jos olet jo ajanut autolla, anna renkaiden jäähtyä vähintään kolme tuntia ennen mittausta.
Tarkistukseen tarvitset luotettavan rengaspainemittarin. Huoltoasemien mittarit ovat usein epätarkkoja jatkuvan käytön vuoksi, joten oman mittarin hankkiminen on järkevää. Digitaaliset mittarit ovat nykyään edullisia ja tarkkoja.
Tarkistuksen vaiheet:
- Poista venttiilinhattu ja säilytä se turvallisessa paikassa
- Paina mittari tiukasti venttiiliin niin, ettei ilmaa pääse karkaamaan
- Lue lukema mittarista
- Jos paine on liian alhainen, lisää ilmaa kompressorilla
- Jos paine on liian korkea, paina venttiiliä kevyesti vapauttaaksesi ilmaa
- Tarkista paine uudelleen ja toista tarvittaessa
- Kiinnitä venttiilinhattu huolellisesti takaisin
Muista tarkistaa myös vararengas säännöllisesti, sillä sen paine voi laskea huomaamatta. Jos olet epävarma oikeasta toimintatavasta tai sinulla ei ole tarvittavia välineitä, voimme auttaa tien päällä ongelmatilanteissa.
Mitä merkkejä liian alhaisista tai korkeista rengaspaineista tulisi tarkkailla?
Liian alhaiset tai korkeat rengaspaineet antavat usein varoitusmerkkejä, jotka huolellinen kuljettaja voi havaita. Näiden merkkien tunnistaminen voi säästää kalliilta korjauksilta ja vaaratilanteilta.
Liian alhaisten paineiden merkkejä:
- Renkaat kuluvat epätasaisesti reunoilta
- Auto tuntuu ”vetelältä” ja reagoi hitaasti ohjaukseen
- Polttoaineenkulutus kasvaa merkittävästi
- Renkaat tuntuvat pehmeiltä käsin painettaessa
- Rengasmelu kasvaa erityisesti kaarteissa
Liian korkeiden paineiden merkkejä:
- Renkaat kuluvat keskeltä nopeammin kuin reunoilta
- Ajomukavuus heikkenee, tien epätasaisuudet tuntuvat voimakkaammin
- Auton pito heikkenee etenkin märällä tiellä
- Renkaat vaikuttavat kovemmilta kuin tavallisesti
Nykyaikaisissa autoissa on usein rengaspainevalvontajärjestelmä (TPMS), joka varoittaa kojelaudassa, kun paine laskee liikaa. Tämä järjestelmä ei kuitenkaan aina huomaa hitaasti kehittyviä vuotoja tai tunnista liian korkeita paineita. Siksi säännöllinen manuaalinen tarkistus on tärkeää.
Ammattilaisina tunnistamme näitä merkkejä nopeasti ja voimme arvioida, milloin rengas on turvallisesti ajettavissa ja milloin tarvitaan välitöntä toimintaa.
Mitä tehdä, jos havaitset rengaspaineongelmat tien päällä?
Jos huomaat rengaspaineongelman kesken matkan, toimi rauhallisesti mutta määrätietoisesti. Ensimmäisenä hidasta ajonopeutta ja etsi turvallinen pysähtymispaikka – mieluiten levike tai pysäköintialue, ei tien piennar vilkkaalla tiellä.
Kevyissä alipaineiden tapauksissa voit jatkaa varovasti ajamista lähimmälle huoltoasemalle, kunhan ongelma ei ole vakava. Muista:
- Pidä nopeus maltillisena, alle 80 km/h
- Vältä äkkinäisiä ohjausliikkeitä ja jarrutuksia
- Älä aja pitkiä matkoja vääräpaineisilla renkailla
Jos kyseessä on selkeä rengasrikko tai vuoto:
- Pysäköi auto turvalliseen paikkaan
- Laita varoituskolmio tien sivuun varoittamaan muita
- Arvioi, voitko korjata tilanteen väliaikaisesti (paikkausaine, varapyörä)
- Jos sinulla on renkaan paikkaussarja, voit yrittää paikata pienen reiän
Kun ongelma on vakavampi tai et pysty korjaamaan sitä itse, soita hinauspalveluun. Päivystämme ympäri vuorokauden numerossa 020 787 000 ja järjestämme nopean avun Uudenmaan alueella. Muista, että parempi soittaa apua liian aikaisin kuin liian myöhään – renkaan ajaminen tyhjänä voi vahingoittaa vannetta ja tulla lopulta kalliimmaksi.
Yhteenveto: Rengaspaineiden tarkistus osana kesäkunnossapitoa
Rengaspaineiden säännöllinen tarkistus on yksi tärkeimmistä ja helpoimmista huoltotoimenpiteistä, joita autoilija voi itse tehdä. Kesäkuukausina vähintään kerran kuukaudessa tehty tarkistus varmistaa turvallisen ja taloudellisen ajon sekä pidentää renkaiden käyttöikää.
Tärkeimmät muistettavat asiat:
- Tarkista paineet aamulla, kun renkaat ovat kylmät
- Noudata autosi valmistajan suosituksia
- Huomioi kuorman määrä ja säädä paineet sen mukaan
- Tarkista paineet useammin helleaaltojen aikana ja ennen pitkiä matkoja
- Pidä mukana luotettava rengaspainemittari
Ennaltaehkäisy on aina helpompaa ja edullisempaa kuin tien päällä sattuneiden ongelmien korjaaminen. Kokeneet ammattikuskimme ovat kuitenkin valmiina auttamaan kaikissa hinauspalveluissa ja kuljetuksissa ympäri vuorokauden, jos ennaltaehkäisevistä toimista huolimatta kohtaat ongelmia tien päällä.
Palvelemme koko Läntisen Uudenmaan alueella, erityisesti pääkaupunkiseudulla, Espoossa ja Lohjalla. Hinauspalvelumme on saatavilla vuoden jokaisena päivänä 24/7 numerosta 020 787 000. Älä jää pulaan tien päälle – ammattitaitoiset kuskimme auttavat sinua kaikissa tilanteissa.
Tilaa Hinaus Sjöberg 24/7
Soita 24/7 päivystysnumeroomme 020 787 000 ja tilaa hinaus tai kysy palveluistamme.
Palvelemme yötä päivää vuoden jokaisena päivänä. Toiminta-alueemme on pääkaupunkiseutu, läntinen Uusimaa ja Kymenlaakso.